Mælkebøttevin

Vintype

Likør (5 liter)

Alkoholprocent

ca. 12-16%

Ingredienser

2 kg mælkebøtteblomster uden stilk
3 liter vand
3,5 kg sukker
4 stk. citroner
5 stk. appelsiner

Fremstilling

Mælkebøtteblomsterhovederne kommes i en plasticspand lagvis med finthakkede citroner og appelsiner (incl. skal) og 1,5 kg sukker. Sukkeret skal ikke koges til en sukkerlage.
Blandingen overhældes med 3 liter spilkogende vand. Spanden overdækkes med et klæde, der bindes fast, så massen beskyttes mod urenheder mv. og stilles på et lunt sted, ca. 25-28° C i 3 døgn.
Derefter sies massen gennem et fintmasket klæde eller dørslag. Rengør plasticspanden, hæld den siede saft tilbage i den og udrør 2 kg sukker heri. Overdæk igen spanden med et klæde, der bindes fast.
Den anbringes derefter på et sted, hvor temperaturen er ca. 25° C, og lades i ro i ca. 3 uger medens saften gærer.
Efter 3 uger hældes likøren på flasker, der proppes til med vatpropper. Brug her klare flasker.
Når likøren efter mellem 2-5 måneder er klar, hældes den forsigtigt og uden at medtage bundfaldet over på nye flasker og proppes med korkpropper.

Generelt

Mælkebøtten (Løvetand) er ikke kun en ukrudtsplante, den kan også give den lifligste vin med en særegen aroma og bouquet.
Mælkebøtteblomsten indeholder som andre blomster nektar, og koncentrationen af nektar er størst i højt solskinsvejr. Man bør derfor tilstræbe at plukke mælkebøttehovederne omkring frokosttid, idet evt. dug på blomsten kan være uheldig for vinen og danne vildgær (eddike). Blomsterne bør være absolut tørre. Men vær opmærksom på, at mælkebøtteblomsterne kun står ca. 1 uge. Find derfor en god mark, hvor der er tæt med mælkebøtteblomster. Så får man hurtigt plukket den angivne mængde.
Mælkebøtten er et godt styrkemiddel for nerverne, og hjælper ved leverbesværligheder (siges der...)

Modning

Kan drikkes efter ca. 1 år.

Lagring

Når sit højdepunkt efter ca. 2½-3 år.
Valid HTML 4.01! Valid CSS!